Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Τοκετός

Προετοιμασία Τοκετού (Tι θα πάρετε μαζί σας στο Μαιευτήριο)
Σε ένα βαλιτσάκι το οποίο θα ετοιμάσετε την 36η εβδομάδα περίπου θα βάλετε τα εξής απαραίτητα:
εσώρουχα (παρέχει το μαιευτήριο μιας χρήσης μόνο), στηθόδεσμο (όχι μεγαλύτερο από το νούμερο που ήδη φοράτε), νυχτικό, ρόμπα, πιζάμες, προσωπικά είδη, παντόφλες, καλλυντικά, βούτηρο κακάο, 1-2 λαβέτες, μια αλλαξιά εξόδου από το μαιευτήριο δική σας, μια αλλαξιά εξόδου από το μαιευτήριο για το νεογέννητο μωρό σας, κοχύλια της chicco, φωτοτυπίες των δύο αστυνομικών ταυτοτήτων, ληξιαρχική πράξη γάμου (εξαμήνου).

Προμηνύματα Τοκετού
1) Μικρές αραιές συσπάσεις (πέτρωμα της μήτρας, συνήθως πάνω και δεξιά με μικρή διάρκεια 15-30 sec.).
2) περιοδικοί πόνοι στη μέση,
3) βλέννη με στοιχεία αίματος (χωρίς να προκαλέσει πόνο, αποκολλάται η βλέννη η οποία προφυλάσσει το έμβρυο από μολύνσεις).
Αν παρουσιαστεί κάτι από τα παραπάνω περιμένουμε ότι ίσως τις επόμενες ημέρες ξεκινήσει ο τοκετός με ένα από τα κανονικά συμπτώματα, (πόνοι, ρήξη θυλακίου ή αίμα).

Χαρακτηριστικά Ωδίνας
Πόνος εντοπισμένος χαμηλά δεξιά και αριστερά στην κοιλιά, με πιθανό αντανακλαστικό πόνο στη μέση. Η σχηματική παράσταση της ωδίνας είναι μια καμπύλη με αρχή, ακμή και παρακμή και η διάρκεια της είναι 45-60 sec.

ΤΟΚΕΤΟΣ

Συμπτώματα Τοκετού
Η έναρξη του τοκετού συμβαίνει με τρείς διαφορετικούς τρόπους:
Αίμα
Αν παρουσιαστεί πολύ κόκκινο καθαρό αίμα έτσι ώστε να βραχεί καλά μια κανονική σερβιέτα, όπως 2ης μέρας περιόδου, ξεκινάμε αμέσως για το μαιευτήριο.
Συσπάσεις
Στην αρχή παρουσιάζονται συνήθως ανά 15 με 20 min μικρής διάρκειας και έντασης. Εντοπίζονται πάντα χαμηλά στο υπογάστριο δεξιά και αριστερά με πιθανό αντανακλαστικό πόνο στη μέση. Συνοδεύονται πάντα με πέτρωμα της μήτρας. Η καλύτερη χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο είναι όταν η διάρκεια της ωδίνας είναι μεγαλύτερη από 40 sec.
Ρήξη Θυλακίου
Αν σπάει ο σάκος, από το ύψος του ομφαλού σας και κάτω, η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτό. Αν ο σάκος σπάσει από το ύψος του ομφαλού σας και πάνω τότε η ποσότητα του αμνιακού υγρού θα είναι περιορισμένη. Σε περίπτωση αμφιβολίας φορέστε μια σερβιέτα και περιμένετε για μισή ώρα. Αν βραχεί τότε επιβεβαιώνεται η ρήξη και πρέπει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο (παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πόνοι τοκετού).

Στάδια Τοκετού
Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια:
1) εξάλειψη και διαστολή τραχήλου, 2) εξώθηση, 3) υστεροτοκία.

Στάδιο Εξάλειψης και Διαστολής Τραχήλου
Ο τράχηλος, το κατώτερο τμήμα της μήτρας, είναι ένας σωλήνας ο οποίος μεταβάλλεται στη διάρκεια του τοκετού. Ο τράχηλος έχει μήκος 4 cm και πάχος 2 cm. Η πρώτη μεταβολή του λέγεται εξάλειψη (το σώμα του γίνεται ένα με το σώμα της μήτρας). Η δεύτερη μεταβολή λέγεται διαστολή (άνοιγμα 10 -11 cm είναι αρκετό για την έξοδο του εμβρύου).

Εξάλειψη: Ωδίνες περιοδικές ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μικρή διάρκεια και ένταση. 

Αναπνοή
Βαθιά στηθική αναπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα σε αργό κοφτό ρυθμό, μέχρι να αδειάσει ο αέρας. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε.

Διαστολή τραχήλου: Ωδίνες περιοδικές ανά 2 ή 3 min διάρκειας 45 sec. Σε αυτό το στάδιο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας χαλαρό.

Αναπνοή
Βαθιά εισπνοή από τη μύτη και γρήγορη εκπνοή από το στόμα. Συνεχίζουμε με γρήγορη και επιπόλαιη εισπνοή- εκπνοή από τη μύτη.
Τελειώνουμε την ανάσα με βαθιά εισπνοή από τη μύτη και γρήγορη εκπνοή από το στόμα.

Στάδιο Εξώθησης
Οι ωδίνες εξακολουθούν σε ίδια συχνότητα και διάρκεια. Στα δευτερόλεπτα της μεγάλης έντασης η επίτοκος νοιώθει έντονη πίεση στο έντερο.
Αναπνοή
Αργή βαθιά εισπνοή από τη μύτη κράτημα του αέρα στο διάφραγμα και σπρώξιμο παρατεταμένο και δυνατό πίσω στο έντερο. Σε κάθε ωδίνη 2 ή 3 εξωθήσεις.
Σκυλάκι: Γρήγορη λαχανιαστή αναπνοή με εισπνοή και εκπνοή από το στόμα. Γίνεται στο τέλος της εξωθήσεως στην αίθουσα τοκετών για ελεγχόμενη εξώθηση.

Στάδιο Υστεροτοκίας
Μετά την έξοδο του εμβρύου και μέχρι να γίνει η ανάνηψη του νεογνού ακολουθεί το τρίτο στάδιο του τοκετού. Γίνεται αυτόματη αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα και έξοδος όλου του σάκου. Ακολουθεί έλεγχος τραχήλου και κόλπου και συρραφή της περινεοτομής. Νεογνό και λεχώνα παραμένουν για 2 περίπου ώρες σε ξεχωριστούς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παρακολούθηση (ανάνηψη νεογνού και ανάνηψη λεχωίδων) . Σε αυτό το δίωρο γίνεται και πρώτος θηλασμός. Μετά το δίωρο νεογνό και λεχώνα ανεβαίνουν στον όροφο του μαιευτηρίου όπου θα φιλοξενηθούν.

Καισαρική Τομή
Με τη μέθοδο αυτή η γέννηση του παιδιού δεν γίνεται από τον κόλπο, αλλά με τομή στα τοιχώματα της κοιλιάς και της μήτρας. Η καισαρική είναι μια χειρουργική επέμβαση που απαιτεί νάρκωση (γενική ή επισκληρίδιο). Αν πρέπει να γεννήσετε με την τεχνική αυτή, είναι καλύτερα να σας κάνουν επισκληρίδιο, η οποία όχι μόνο είναι πιο ασφαλής για εσάς και το μωρό, αλλά θα σας επιτρέψει να πάρετε το μωρό στην αγκαλιά σας μόλις εγκαταλείψει το σώμα σας, αφού θα διατηρείτε απολύτως τις αισθήσεις σας. Το μωρό θα γεννηθεί στα πρώτα δέκα λεπτά περίπου, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η καισαρική τομή. Η τομή είναι οριζόντια, δε θα φαίνεται αργότερα, γιατί θα την κρύβει το τρίχωμα του εφηβαίου, που θα μεγαλώσει ξανά. Θα έχετε ορρό, καθετήρα ουροδόχου κύστης και καθετήρα επισκληριδίου για ένα 24ωρο. Το επόμενο 24ωρο, από το χειρουργείο, αφαιρούνται οι γάζες και μπορείτε να κάνετε μπάνιο.

Πότε επιλέγεται η Καισαρική Τομή
Η καισαρική δεν είναι λύση για να αποφύγετε τη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού ούτε για να προγραμματίσετε τη γέννηση του μωρού σας, ώστε να κανονίσετε τις άλλες σας δραστηριότητες. Η επέμβαση αυτή γίνεται μόνο όταν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι, οι οποίοι άλλοτε είναι γνωστοί πριν ξεκινήσει ο τοκετός και άλλοτε παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά του. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι καισαρικής τομής είναι:
– Επιπλοκή στην εγκυμοσύνη και επιβάλλεται η πρόωρη γέννηση.
– Ο τράχηλος δεν διαστέλλεται.
– Το μωρό είναι πολύ μεγάλο ή η λεκάνη είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του μωρού.
– Όπως φαίνεται στο μόνιτορ, το μωρό σας παρουσιάζει συμπτώματα δυσφορίας και πέφτουν ή ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς του (βραδυκαρδία – ταχυκαρδία).
– Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού κριθεί επικίνδυνη για εσάς ή για το μωρό (υπέρταση εγκύου, σακχαρώδης διαβήτης, ή παθολογία κύησης).
– Η εγκυμοσύνη είναι δίδυμη και τα μωρά σας αλληλοεμποδίζονται να γεννηθούν.
– Υπάρχει μόλυνση στη μήτρα ή σοβαρή λοίμωξη στον κόλπο σας.
– Το μωρό έχει ισχιακή προβολή.
 -Εάν έχει αποκολληθεί ο πλακούντας από το τοίχωμα της μήτρας.
– Ο πλακούντας είναι επιπωματικός ή επιχείλιος.       
– Ο πλακούντας είναι προδρομικός.
– Έχετε ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας ή του τραχήλου.

 Επισκληρίδιος Αναλγησία
Είναι μια μέθοδος αναισθησίας όπου γίνεται στον επισκληρίδιο χώρο της σπονδυλικής στήλης με ανώδυνο και ακίνδυνο τρόπο. Ο χώρος αυτός είναι ένας κενός χώρος στη σπονδυλική στήλη όπου το φάρμακο που χορηγείται επιδρά στις ρίζες των νεύρων που ευθύνονται για τον πόνο, μπλοκάροντάς τα. Με αυτήν τη μέθοδο αναισθησίας καταργείται ο πόνος αλλά όχι η πορεία του τοκετού. Είναι η ιδανικότερη αναισθησία για ανώδυνο φυσιολογικό τοκετό και για καισαρική τομή, γιατί παρέχει τη δυνατότητα στην έγκυο να συμμετέχει στον τοκετό.
Η γυναίκα κάθεται σε πλάγια ή καθιστή θέση με λυγισμένο προς τα εμπρός το κεφάλι, έτσι ώστε να ανοίγουν τα μεσοδιαστήματα των σπονδύλων. Γίνεται τοπικός καθαρισμός με betadine, κατόπιν τοπική αναισθησία και μετά η τοποθέτηση του καθετήρα από τον οποίο χορηγείται η δόση της αναισθησίας. Ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει η επισκληρίδιος μέθοδος είναι όταν έχει γίνει εξάλειψη τραχήλου και η διαστολή είναι 2-3 cm.
Με αυτή τη μέθοδο ο τοκετός είναι εντελώς ανώδυνος και στο στάδιο της εξώθησης η έγκυος κατευθύνεται από τη μαία. Άλλο ένα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι συμβάλλει στη μείωση του χρόνου τοκετού.