Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Καρκίνος Μαστού

Καρκίνος του μαστού είναι ο κακοήθης όγκος που σχηματίζεται από τον ταχύ και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του αδένα του μαστού τα οποία έχουν εκτραπεί από τη φυσιολογική λειτουργία τους και αναπτύσσονται σε βάρος του φυσιολογικού ιστού.

Ο καρκίνος του μαστού συνήθως είναι αδενοκαρκίνωμα και εμφανίζεται στους τελικούς πόρους και στα λόβια του αδένα του μαστού. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες αποτελώντας το 18% όλων των γυναικείων καρκίνων παγκοσμίως.

Περισσότεροι από 13.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού συμβαίνουν κάθε χρόνο κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών. Στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και υπολογίζεται ότι το 12% των γυναικών θα νοσήσουν στη διάρκεια της ζωής τους από καρκίνο του μαστού.

Παρόλο που ο αριθμός των καρκίνων μαστού που διαγιγνώσκονται τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα των ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση που προσφέρουν τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα, στην επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού για την πραγματοποίηση τακτικών εξετάσεων, καθώς και στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι:

Ψηλαφητοί όγκοι στο μαστό
Οίδημα (πρήξιμο) και πόνοι στο στήθος
Αιματηρό έκκριμα από τη θηλή
Αλλαγές και αλλοιώσεις στο δέρμα ή στο σχήμα του μαστού
Οίδημα ή όζος (μικρές διογκώσεις) στους λεμφαδένες της μασχάλης.

Με την προληπτική μαστογραφία και την κλινική εξέταση δίνεται η δυνατότητα να διαπιστωθούν τυχόν αλλοιώσεις σε πρώιμο στάδιο αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους και επιτυχημένης αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος έγκαιρα.

Σήμερα οι περισσότεροι καρκίνοι του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι δυνατόν να θεραπευθούν πλήρως εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως. Συνεπώς η πρόληψη και η συμμετοχή των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις αποτελεί σήμερα ζήτημα μείζονος σημασίας.