Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικό γάλα: τα πλεονεκτήματα του θηλασμού

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα τα οποία είναι πολύτιμα μέχρι να χτίσει το μωράκι σας το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, για να καταπολεμήσει τους ιούς που το απειλούν στον καινούριο κόσμο του. Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις και αναρρώνουν πιο γρήγορα από αυτά που δεν θηλάζουν. Το μητρικό γάλα είναι, επίσης, πιο εύπεπτο. Η φύση έχει προνοήσει ώστε το γάλα της μητέρας να απορροφάται εύκολα από το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερα προβλήματα με το στομαχάκι τους (όπως εμετούς ή κολικούς). Το μητρικό γάλα εφοδιάζει το μωρό με τα πολύτιμα αντισώματα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί ακόμη να παράγει σε αρκετή ποσότητα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους λοιμώξεων. Το μητρικό γάλα είναι καθαρό. Επειδή βγαίνει κατευθείαν από το στήθος, αποκλείεται η πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον δεν προκαλεί αλλεργία.
Τα βρέφη που θηλάζουν είναι συνήθως πιο χαρούμενα και ζωηρά. Είναι επίσης λιγότερο παχύσαρκα από τα υπόλοιπα. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλές μητέρες πιέζουν το μωρό τους να αδειάσει όλο το μπιμπερό. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι είναι πάντα διαθέσιμο και στην ιδανική θερμοκρασία. Οι γυναίκες που θηλάζουν παρουσιάζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση ή σακχαρώδη διαβήτη. Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι ότι με το θηλασμό δημιουργείται αυτός ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της, για τον οποίο πολλοί λένε ότι είναι ένστικτο, ενώ άλλοι ότι αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από το άγγιγμα, τη ζέστη, τη γεύση της μαμάς του, το μωρό αντλεί τη στοργή και την ασφάλεια που είναι απαραίτητες για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Ποτέ άλλοτε μια μητέρα δεν θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί τόσο κοντά στο παιδί της.

Τα βασικά στάδια του θηλασμού

Το μητρικό γάλα έρχεται δεύτερο και το τρίτο 24ωρο μετά τον τοκετό. Τα πρώτα δύο 24ωρα το στήθος παράγει το πύαρ ή πρωτόγαλα που είναι το ίδιο σημαντικό με το γάλα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Μετά το τρίτο 24ωρο παράγεται το μεταβατικό γάλα και την 7η έως 10η περίπου ημέρα το ώριμο γάλα. Ο σπουδαιότερος παράγοντας παραγωγής γάλακτος είναι η μηχανική θηλαστική κίνηση που κάνει το μωρό, θηλάζοντας.
Καθίστε αναπαυτικά, με ένα μαξιλάρι στα πόδια σας. Ακουμπήστε το μωρό πάνω στο μαξιλάρι, για να νιώθετε ότι ακουμπά σε μια σταθερή επιφάνεια. Το προσωπάκι του πρέπει να είναι απέναντι από το μαστό σας. Με το ένα χέρι κρατάτε τον αυχένα του μωρού σας και με το άλλο το μαστό που θα χρησιμοποιήσετε. Το μωρό δεν πρέπει να στρίβει το κεφαλάκι του καθώς θηλάζει, αλλά να βρίσκεται στη ίδια ευθεία με τον κορμό του. Αν το μωρό δεν πιάσει όλη τη θηλαία άλω, αλλά απλώς πιπιλά τη θηλή σας, πρέπει να το βγάλετε από το στήθος σας και να ξαναπροσπαθήσετε, ώσπου να μπει σωστά στο στόμα του όλη η θηλαία άλως. Το μωρό μαθαίνει με τη δική σας καθοδήγηση.
Διαφορετικά, στην προσπάθειά του να ρουφήξει το γάλα που δεν βγαίνει, αφού δεν έχει πιάσει σωστά στο στόμα του το στήθος σας, καθώς αγωνίζεται μπορεί να τραυματίσει τις θηλές σας. Για να απομακρύνετε το μωράκι από το στήθος σας, βάλτε το μικρό σας δάχτυλο μέσα στο στόμα του. Αμέσως εκείνο θα πιάσει το δάχτυλο και θα αφήσει τη θηλή. Μετά το θηλασμό κρατήστε το μωρό για λίγο στον ώμο σας μέχρι να ρευτεί. Μην ανησυχήσετε αν δεν ρευτεί ύστερα από δέκα λεπτά. Πολλά νεογέννητα που θηλάζουν δεν καταπίνουν αέρα και έτσι δεν έχουν ανάγκη να ρευτούν. Την πρώτη μέρα θα θηλάσετε  περίπου από 10-20 λεπτά, τη δεύτερη δέκα λεπτά και από την τρίτη μέρα 15-20 λεπτά. Μετά ο θηλασμός είναι ελεύθερος. Κάθε φορά που θηλάζετε χρησιμοποιείτε τον ένα μαστό και στον άλλο θηλασμό τον άλλο μαστό.

Θηλασμός με κράτημα κάτω από τη μασχάλη

Κρατήστε το μωρό τοποθετώντας το σώμα του κάτω από την μασχάλη
σας ενώ το στηρίζετε με τον πήχη του χεριού σας στο ύψος της μασχάλης έτσι ώστε το κεφαλάκι του να είναι κοντά στο μαστό και τη θηλή σας.

Θηλασμός στο πλάι

Ξαπλώστε σε πλάγια θέση στο κρεββάτι σας με το μωρό γυρισμένο και αυτό στο πλάι.
Όποία στάση θηλασμού και αν επιλέξετε  φροντίστε το μωρό να πιάνει
σωστά τη θηλή και την άλω.

Για να αποφύγετε τους επώδυνους ερεθισμούς και τις ραγάδες στις θηλές, καλό είναι:
Να κρατάτε το μωρό σωστά όταν θηλάζετε, δηλαδή να είναι όλο του το σώμα γυρισμένο προς το μέρος σας.
Όταν θηλάζει το μωρό, πρέπει να πιάνει με το στοματάκι του όλη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή.
Βάζετε αλατόνερο στις θηλές (φυσιολογικό ορό) μετά από κάθε θηλασμό.

Δύο είναι οι κλασικές ταλαιπωρίες της μαμάς που θηλάζει, οι οποίες δεν είναι σοβαρές. Το πέτρωμα και η μαστίτιδα.
Πέτρωμα
Το πέτρωμα είναι ένα λεμφικό οίδημα, ένα πρήξιμο στο στήθος, το οποίο παρουσιάζεται σε ορισμένες γυναίκες την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό. Για να υποχωρήσει προσπαθήστε στο διάστημα μεταξύ των θηλασμών και λίγο πριν θηλάσετε να βάζετε ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας. Απαγορεύεται το μασάζ στο μαστό. Στη συνέχεια κάντε με τα δάχτυλά σας μαλάξεις στη θηλή, προσέχοντας οι κινήσεις σας να είναι όμοιες με εκείνες που κάνει το μωρό όταν θηλάζει. Κατόπιν, φροντίστε να βγάλετε μόνες σας λίγο γάλα για να διευκολύνετε το μωρό, επειδή δεν θα μπορεί να φάει αν το στήθος σας είναι τόσο σκληρό. Αν βρίσκεστε ακόμη στο μαιευτήριο, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τις μαίες. Τα μαιευτήρια διαθέτουν ειδικές αντλίες για αυτόν το σκοπό. Αφού βγάλετε λίγο γάλα και το στήθος σας μαλακώσει κάπως, δώστε το στο μωρό να θηλάσει. Να ξέρετε ότι το μωρό είναι η καλύτερη αντλία. Το πρόβλημά σας, πάντως, θα υποχωρήσει σε μία με δύο ημέρες.
Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή των αδένων του στήθους, η οποία προκαλείται συνήθως έπειτα από κούραση, στρες ή ύστερα από την εμφάνιση ραγάδων στις θηλές. Τα συμπτώματά της είναι έντονος πόνος σε όλο το στήθος, ερυθρότητα στο δέρμα, πυρετός, κλπ. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν η μαστίτιδα αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, σε δύο μέρες θα έχετε συνέλθει. Δεν σταματάτε το θηλασμό. Ένα ζεστό μπάνιο πριν το θηλασμό θα σας βοηθήσει.