Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Δρ. Ηλίας Γάτος

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος είναι ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής της μονάδας emBIO, μίας από τις μεγαλύτερες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και γυναικολογίας στην Ευρώπη και εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital υπό την επίβλεψη της γνωστής καθηγήτριας ενδοκρινολόγου Jean Ginsburg. Ειδικεύτηκε σε θέματα ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης (HRT) και σε ενδοκρινολογικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσικού υπογοναδισμού. Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) του Νοσοκομείου Hammersmith, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική με Διευθυντές τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Sir Robert Winston (ιδρυτή του προγράμματος Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης – PGD/PGS) και τον καθηγητή Raul Margara. Στο Νοσοκομείο Hammersmith πραγματοποιήθηκε και η πρώτη στον κόσμο Προεμφυτευτική Διάγνωση και βιοψία εμβρύου (το 1992) με τον Alan Handyside.

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο σε γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας (2005). Στο περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί και η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα γυναίκας η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς προ επταετίας στην χώρα μας – στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο – και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι (2011), δίνοντας ελπίδα στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς να γίνουν μητέρες. Επίσης, στις επιτυχίες του περιλαμβάνεται και η πρωτοποριακή για τα ιατρικά χρονικά περίπτωση τρίδυμης κύησης που προήλθε από υπογόνιμο άνδρα με σύνδρομο Klinefelter και οδήγησε στη γέννηση τριών υγιών νεογνών κοριτσιών. Πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως δεδομένου ότι τα άτομα με το σύνδρομο Klinefelter έχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν γονείς. 

Αξίζει να αναφερθεί μια ακόμη πρωτοποριακή για τα ιατρικά χρονικά περίπτωση δίδυμης κύησης από γυναίκα 34 ετών που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος σε νεαρή ηλικία στη Γαλλία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος έγινε μητέρα διδύμων δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε χιλιάδες γυναίκες.

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος είναι εξειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητας, αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπηση), εξωσωματικής γονιμοποίησης, ορμονοθεραπείας της εμμηνόπαυσης καθώς και στην αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα η αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου λόγω των πολύδυμων κυήσεων που προκύπτουν από τη θεραπεία, τον κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των πλέον έμπειρων ιατρών στην παρακολούθηση ειδικών περιπτώσεων σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η πολυετής εμπειρία και η ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα της ορμονικής υποκατάστασης (σε γυναίκες με εμμηνόπαυση ή πρόωρη εμμηνόπαυση) έχει συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξη του προγράμματος δανεικών ωαρίων. Επίσης έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Διατηρεί στενές συνεργασίες με τα Νοσοκομεία Hammersmith και Royal Free Hospital του Λονδίνου και με το Νοσοκομείο Κarolinska στη Σουηδία. Είναι ενεργό μέλος των “British Fertility Society” & “European Fertility Society”.