Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Ενδοσκοπική Χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκοπική – υστεροσκοπική) έχει διευρύνει το φάσμα εφαρμογών της και έχει εξελιχθεί σε θεραπεία επιλογής σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και γυναικολογικών παθήσεων. Με την υστεροσκόπηση υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε εικόνα από την κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή το χώρο που θα υποδεχθεί το έμβρυο και θα υποστηρίξει την ανάπτυξή του. Με τη λαπαροσκόπηση ελέγχουμε τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας (δηλαδή μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες). Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων που δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθούν με καμία άλλη μέθοδο εκτός από την υστεροσκόπηση (όπως η ενδομητρίτιδα) ή τη λαπαροσκόπηση (όπως περιτοναϊκή ενδομητρίωση, συμφύσεις κ.ά.). Σε σημαντικό ποσοστό υπογόνιμων γυναικών οι παθολογικές αυτές καταστάσεις μπορούν να παραμένουν αδιάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λαπαροσκόπηση
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση του γεννητικού συστήματος και τη λειτουργικότητά του. Γίνεται με γενική αναισθησία και επιτρέπει τη λεπτομερή εξέταση τόσο των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες) όσο και των υπολοίπων ενδοκοιλιακών οργάνων του ανθρώπινου σώματος (έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, ουροδόχος κύστη, ουρητήρες, διάφραγμα κ.ά.). Η λαπαροσκόπηση έχει καθιερωθεί ως ο “χρυσός κανόνας της διαγνωστικής”, σε καταστάσεις που διαφεύγουν της διάγνωσης με κλασικές μεθόδους, όπως υπέρηχο ή σαλπιγγογραφία.

Η λαπαροσκόπηση γίνεται σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, προκειμένου να ανιχνευθούν τυχόν παθήσεις που σχετίζονται με αυτήν. Εξετάζεται το μέγεθος και η μορφολογία μήτρας, σαλπίγγων και ωοθηκών, η διαβατότητα των σαλπίγγων καθώς και τυχόν ενδομητρίωση ή συμφύσεις. Μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο, εφόσον το κρίνει ο θεράπων ιατρός ή να παραμείνει 1-2 ημέρες. Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι εξαιρετικά ασφαλής και η ανάρρωση ταχύτατη.

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (διαμέτρου 2-5 χιλιοστών). Στις περιπτώσεις υπογονιμότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών, η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας, με άμεση εκτίμηση της κατάστασης της ενδομήτριας κοιλότητας και διάγνωση των πιθανών ενδομήτριων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων ή πολυπόδων και διαμαρτιών της κατασκευής της μητρικής κοιλότητας.

Συνδυάζεται με τη λαπαροσκόπηση και είναι επιβεβλημένη σε περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας, αποτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποβολών. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής εξέταση της κοιλότητας της μήτρας, της μορφολογίας (μεγέθους και σχήματος), της φύσης και ανάπτυξης του ενδομητρίου και του τραχηλικού σωλήνα.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο για διάγνωση (χωρίς επέμβαση), οπότε ονομάζεται “διαγνωστική υστεροσκόπηση” παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία, διάφραγμα κ.ά.) είτε ταυτόχρονα και ως “επεμβατική υστεροσκόπηση” με την οποία μπορεί να γίνει θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων (δίκερος ή διαφραγματική μήτρα, διατομή συμφύσεων, διατομή διαφράγματος, αφαίρεση πολυπόδων ή ινομυωμάτων, προβλήματα μητρορραγιών, βιοψιών κ.ά.).
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές γιατί το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Η ασθενής παραμένει στην κλινική από λίγη ώρα έως μία ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλοκές (τραυματισμός μήτρας, αιμορραγία, υπερφόρτωση υγρού και φλεγμονή) δεν έχουν παρατηρηθεί παρά μόνο σε ποσοστό 1%. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση που δεν απαιτεί αναισθησία γενική ή τοπική.

Ρομποτική Χειρουργική
Η Ρομποτική Χειρουργική, αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, με σκοπό να ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες της λαπαροσκόπησης και να επιτρέψει στις μείζονες και απαιτητικές γυναικολογικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται με τεχνικές της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος daVinci, είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα των κινήσεων, η δυνατότητα για περίπλοκες κινήσεις των εργαλείων, η μεγαλύτερη επιδεξιότητα, η καλύτερη μεγενθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα και η δυνατότητα πραγματοποίησης επέμβασης σε μικρά και δυσπρόσιτα σημεία. Η Ρομποτική Χειρουργική συνθέτει ένα περιβάλλον εργονομικό για το χειρουργό ενώ παράλληλα επαυξάνει τη χειρουργική του ικανότητα και την ασφάλεια της επέμβασης. Η γυναίκα – ασθενής απολαμβάνει τα οφέλη της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής, σε ακόμα υψηλότερο βαθμό από αυτόν της συμβατικής λαπαροσκόπησης. Ο πόνος μετεγχειρητικά είναι ακόμα μικρότερος, τόσο γιατί δεν υπάρχει εκτενής τραυματισμός και χειρουργικές τομές, όσο και γιατί χρησιμοποιείται πολύ λιγότερος αέρας (CΟ2), για την απαιτούμενη διάταση της κοιλιάς. Η ανάρρωση είναι ταχεία και η επιστροφή στην καθημερινή ζωή επιτυγχάνεται σε λίγα 24ωρα. Η Ρομποτική Χειρουργική “Μιας Τομής” (Single Site Robotic Surgery) αποτελεί την πιο πρόσφατη καινοτομία στον χώρο της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής. Ο χειρουργός χειρουργεί και πάλι με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος, αλλά όλα τα εργαλεία εισέρχονται στην κοιλιά μέσα από μία μόνο, μικρή τομή 2,5 εκατοστών αντί τεσσάρων τομών.

Τα γυναικολογικά χειρουργεία τα οποία μπορούν να γίνουν με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

Ρομποτική χειρουργική

  • Κύστεις ωοθήκης
  • Υδροσάλπιγγα
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Ινομυώματα
  • Ενδομητρίωση
  • Αφαίρεση μήτρας - Ολική ή μερική Υστερεκτομή
  • Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών, εντέρου
  • Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
  • Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου