Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Γυναικεία Καρδιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο οι γυναίκες σήμερα πληρώνουν, όπως και οι άνδρες, το τίμημα της σύγχρονης ζωής Η παράταση του μέσου χρόνου ζωής που τις βάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση, το εργασιακό στρες, η αλλαγή του τρόπου διατροφής αλλά και το εντυπωσιακά μεγαλύτερο ποσοστό καπνίσματος έχουν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακή νοσηρότητα, δηλαδή υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα
 δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια στις οκτώ γυναίκες ηλικίας 45 έως 65 ετών παρουσιάζει κάποιας μορφής καρδιοπάθεια, ενώ μια στις τέσσερις γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακή νόσο. ‘Όμως η έγκαιρη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι σωτήρια σε ποσοστό έως και 90%.

Σε τι διαφέρει η γυναικεία από την ανδρική καρδιά;
Η βασική διαφορά στην καρδιακή λειτουργία των δύο φύλων έγκειται στο γεγονός ότι οι γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης εκκρίνουν γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, που βοηθούν στην προστασία των αγγείων καθώς αυξάνουν την “καλή” (HDL) χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου μιας γυναίκας, τα οιστρογόνα βρίσκονται στη μέγιστη τιμή τους, ενώ όταν η γυναίκα εισέλθει στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ίσος με αυτόν των ανδρών.

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν;
Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι παρόμοιοι στους άνδρες και στις γυναίκες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καθιστική ζωή.
Ωστόσο, σε κάποιες καταστάσεις όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη, επηρεάζουν τις γυναίκες σε σημαντικό βαθμό, αποτελώντας δυνητικούς παράγοντες κινδύνου.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες 30-50 ετών;
Η βασική καρδιακή πάθηση στις γυναίκες μεταξύ 30-35 ετών είναι οι αρρυθμίες και μάλιστα σε συχνότητα μιάμιση φορά μεγαλύτερη από ότι στους άνδρες. Τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να ενεργοποιήσουν μια γυναίκα για να προβεί σε καρδιολογικό έλεγχο είναι:
Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος) αίσθημα διακοπής του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς, δύσπνοια – λαχάνιασμα, εύκολη κόπωση, λιποθυμία, ζάλη.

Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;
Με την εμμηνόπαυση υπάρχει δραματική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Η διαφοροποίηση αυτή έχει επιπτώσεις στον οργανισμό της γυναίκας και ειδικότερα:

 • Στο μεταβολισμό των λιπιδίων: αυξάνεται η τιμή της ολικής και της “κακής” – LDL χοληστερόλης και μειώνεται η τιμή της “καλής” – HDL χοληστερόλης.
 • Στην πίεση του αίματος: αυξάνεται η κατακράτηση υγρών και συνεπώς η αρτηριακή πίεση.
 • Στην κατανομή του λίπους: αυξάνεται το συνολικό λίπος και κυρίως η κεντρικού τύπου κατανομή τουδηλαδή στην περιοχή της κοιλιάς, που είναι πιο δύσκολη από άποψη πρόγνωσης και συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
 • Στο μεταβολισμό των υδατανθράκων: διαταράσσεται ο μεταβολισμός τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, κακή ανοχή στη γλυκόζη, δηλαδή συνθήκες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη ή όπως ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο.
 • Στο αίμα: αυξημένη πηκτικότητα του αίματος, με αυξημένο κίνδυνο εμβολών. 

Πως μπορούν να προληφθούν τα καρδιακά νοσήματα;
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι δυνατόν να προληφθούν με :

 • διακοπή του καπνίσματος, 
 • διατροφή πτωχή σε κεκορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες
 • σωματική άσκηση (το βασικότερο προληπτικό μέτρο για τα νοσήματα της εμμηνόπαυσης)
 • τακτικό προληπτικό έλεγχο 

Συμπερασματικά:

Οι ιδιομορφίες στην εκδήλωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες γίνονται συνεχώς περισσότερο γνωστές και αντιμετωπίζονται συνεχώς αποτελεσματικότερα. Για αυτό κάθε γυναίκα σε προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο είτε μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

 • Καρδιολογική Εκτίμηση
 • Ηλετροκαρδιογράφημα
 • Δοκιμασία κόπωσης
 • Τρίπλεξ καρδιάς και καρωτίδων
 • Εξετάσεις αίματος για την μέτρηση των λιπιδίων

Σε αυτό το πλαίσιο η μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Γυναικολογίας emBIO medical center σε συνεργασία με το εξειδικευμένο Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς του ΥΓΕΙΑ, παρέχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένου προληπτικού  γυναικολογικού ελέγχου με ειδικά συνδυαστικά πακέτα γυναικολογικού & καρδιολογικού ελέγχου.

Από τον Καρδιολόγο Δρ. Ηλία Τσούγκο
Διευθυντή της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής & του Κέντρου Γυναικείας Καρδιάς του ΥΓΕΙΑ.