Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Nέες οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στις εγκύους

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μια έγκυος γυναίκα είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί με ένα από τα δύο εμβόλια  της τεχνολογίας mRNA, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή το εμβόλιο της  Moderna.

Οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που βρίσκονται στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα για να εμβολιαστούν καθώς αυτήν την περίοδο χορηγείται στις ηλικίες 30-44 ετών μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και από τις 5 Μαΐου το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις η ηλικιακή ομάδα 30-44 από τον Ιούνιο θα έχει τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Η αρχική απαγόρευση εμβολιασμού των εγκύων λόγω έλλειψης δεδομένων για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης στις κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, τροποποιήθηκε στη συνέχεια με σύσταση στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν εφόσον υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από τον COVID-19 λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης ή ύπαρξης υποκείμενων νοσημάτων, δεδομένου ότι ιος COVID-19 ενδέχεται να προκαλέσει πολλές και σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο αλλά και στο έμβρυο.

Σήμερα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 με την τεχνολογία mRNA είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη απαντώντας στο ερώτημα των γυναικολόγων και των εγκύων για το αν θα πρέπει μία έγκυος γυναίκα να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με έγκριτες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στις ΗΠΑ μετά από έρευνα σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna τα ποσοστά απώλειας κυήσεων ή πρόωρων τοκετών είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους πριν την πανδημία, συνεπώς τα συγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες. Να σημειωθεί ότι για τα δύο άλλα εμβόλια, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, δεν υπήρξαν στοιχεία μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ.

Στη Μεγάλη Βρετανία επίσης ανακοινώθηκε ότι για τις έγκυες γυναίκες προτείνεται να εμβολιασθούν με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, όπου είναι διαθέσιμα.  Επειδή η εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων αίματος, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους εάν τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων. Από τις ίδιες μελέτες προέκυψε ότι ο θηλασμός από μητέρες που ή νόσησαν είτε εμβολιάστηκαν είναι ασφαλής. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της υποηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος αναβολής ή διακοπής της προσπάθειας λόγω εμβολιασμού της υποψήφιας μητέρας. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα εμβόλια με ιικό φορέα, δηλαδή τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, αλλά το μειονέκτημά τους εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τη χορήγησή τους στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σε περίπτωση που μία γυναίκα εμβολιαστεί με κάποιο από τα δύο αυτά εμβόλια, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος δεν θα πρέπει να ανησυχεί, ούτε να διακόψει την κύηση. Σημειώνεται ότι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και έχουν δικαίωμα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους είτε επειδή είναι άνω των 45 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιο εμβόλιο πρόκειται να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να συμβουλευτούν το γυναικολόγο τους.  Σήμερα υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση στο δίλημμα των γυναικολόγων και των γυναικών που περιμένουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Επίσης  οι έρευνες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων οι οποίες συνεχίζονται παγκοσμίως θα διασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τα ενθαρρυντικά δεδομένα.

*Ενημέρωση για τον εμβολιασμό Covid-19 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας