Μια φορά την ημέρα (απόγευμα προς βράδυ), κάνουμε μπάνιο το μωρό (κεφαλάκι-σώμα). Μέχρι να πέσει ο ομφαλός, το νεογνό δεν μπορεί να μπει σε μπανάκι με νερό, αλλά δεν απαγορεύεται να βραχεί ο ομφαλός με τρεχούμενο νερό. Ο νιπτήρας λοιπόν, είναι το πλέον κατάλληλο μέρος. Αφού ανοίξουμε και ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του νερού, χωρίς να βγάλουμε την πάνα, κάνουμε αρχικά το λούσιμο (κεφαλάκι), μετά αφαιρούμε την πάνα και ολοκληρώνουμε το μπάνιο (σώμα).
Σκουπίζουμε με μαλακή πετσέτα, το κεφαλάκι και το σώμα ταμποναριστά. Το πρώτο που βάζουμε είναι η πάνα, αφού προηγουμένως έχουμε βάλει την ειδική κρέμα στα γεννητικά όργανα, την οποία έχουμε φροντίσει να απλωθεί καλά, έτσι ώστε να υπάρχει χωρίς να φαίνεται. Κλείνουμε την πάνα, αφήνοντας ελεύθερη την περιοχή του ομφαλού, τον οποίο περιποιούμαστε με αποστειρωμένη γάζα με καθαρό οινόπνευμα 70 βαθμών. Η περιποίηση του ομφαλού γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε αλλαγή πάνας, ενώ η κρέμα στα γεννητικά όργανα, μπαίνει όταν χρειάζεται. Ο ομφαλός θα πέσει σε 10-15 μέρες και για τα επόμενα δυο 24ωρα αφού πέσει, συνεχίζουμε την ίδια περιποίηση. Μετά, μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το νεογνό σε μπανάκι γεμάτο νερό.
Τοπικό Πλύσιμο
Αν τα ματάκια έχουν οίδημα ή τσίμπλα, καθαρίζουμε με αποστειρωμένη γάζα, από μέσα προς τα έξω με μια κίνηση. Τα νεογέννητα, συχνά ρουθουνίζουν. Χρησιμοποιήστε αμπούλες φυσιολογικού όρου, βάζοντας μερικές σταγόνες σε κάθε ρουθούνι, ενώ το νεογνό, είναι ξαπλωμένο σε πλάγια θέση. Μην βάζετε μπατονέτα στον ακουστικό πόρο του νεογνού, καθαρίζετε τα αυτάκια με γάζα ή μαλακή πετσετούλα. Κόβετε τα νυχάκια του μωρού όταν εκείνο κοιμάται με το ειδικό ψαλίδι. Τα ρούχα του μωρού πλένονται και σιδερώνονται όλα. Η θερμοκρασία του δωματίου πρέπει να είναι περίπου 26-27 βαθμοί κελσίου και το οξυγόνο πρέπει να ανανεώνεται αερίζοντας τον χώρο. Η σωστή θέση ύπνου είναι η ύπτια (ανάσκελα), αλλά δεν απαγορεύεται η πλάγια θέση. Το ντύσιμο του νεογνού, δεν πρέπει να είναι υπερβολικό, με χοντρά ρούχα και σκεπάσματα μέσα στο σπίτι, στην πραγματικότητα αισθάνεται το κρύο όπως και οι ενήλικες.
Διατροφή Νεογνού
Αν θηλάζετε, ο θηλασμός γίνεται εναλλάξ, (σε κάθε θηλασμό χρησιμοποιούμε τον ένα μαστό και στον επόμενο τον άλλο). Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ξυπνάμε το νεογνό να φάει, εκτός αν υπάρχουν τέτοιες οδηγίες από τον παιδίατρο (χαμηλό βάρος, προωρότητα). Την ημέρα, αν περάσει το πεντάωρο και το μωρό κοιμάται, προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε. Όσο καιρό θηλάζει, δεν έχει ανάγκη από νερό. Αν η σίτιση γίνεται με ξένο γάλα, αποστειρώνουμε τα μπιμπερό σε αποστειρωτή ή τα αποστειρώνουμε εμείς σε κατσαρόλα, (10 λεπτά, από την ώρα βρασμού) και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε αποστειρωμένο νερό (σε κατσαρόλα 10 λεπτά από την ώρα βρασμού). Η αποστείρωση μπιμπερό και νερού διαρκεί ένα 24ωρο, εφόσον τα έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο (συντήρηση). Βάζουμε το αποστειρωμένο νερό στο αποστειρωμένο μπιμπερό, και προσθέτουμε την σκόνη γάλατος, (1 μεζούρα για κάθε 30 ml νερού). Η διάλυση γίνεται είτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις είτε ανακινείτε μια-δυο φορές. Το θήλαστρο αποστειρώνεται πριν από κάθε χρήση. Σε κάθε σακουλάκι φύλαξης κάνουμε 3 προσθέσεις. Μεταφέρεται ανάμεσα σε παγοκύστες, διατηρείται 24 ώρες στην ψύξη και 3-4 μήνες στην κατάψυξη.
Διατροφή Λοχείας
Αν δεν θηλάζετε η διατροφή σας είναι ελεύθερη. Στο θηλασμό, πρέπει να
ακολουθήσετε μια λογική διατροφή χωρίς υπερβολές. Απαγορεύεται η χρήση
αλκοόλ, και καλό είναι να αποφεύγετε καυτερές, πικάντικες και λιπαρές τροφές. Πίνετε πολλά υγρά, και φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, τρώγοντας από όλες τις ομάδες τροφών. Αν κάποια τροφή, ενοχλήσει το μωρό σας, αφαιρέστε την από την διατροφή σας για μια εβδομάδα, ξανά δοκιμάστε κι αν ενοχλήσει ξανά αφαιρέστε την από το διαιτολόγιο σας. Εάν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό. Επιτρέπεται ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μετά το θηλασμό. Απαγορεύεται το κάπνισμα.
Συμβουλές Λοχείας
Για 40 ημέρες από την ημέρα του τοκετού σας, η περίοδος αυτή ονομάζεται λοχεία, η γυναίκα λεχώνα και το αίμα που έχετε λοχεία.
Η πρώτη έμμηνος ρύση θα έρθει 60 περίπου μέρες από την ημέρα του τοκετού ή εφόσον θηλάζετε όταν μειώσετε το θηλασμό η όταν τον διακόψετε εντελώς. Σε αυτή την πρώτη έμμηνο ρύση, η ποσότητα αίματος είναι περισσότερη από την ποσότητα που είχατε πριν τον τοκετό. Η πρώτη και κάποιες φορές και η δεύτερη έμμηνος ρύση είναι πλούσια σε ποσότητα αίματος. Σε όλη την περίοδο της λοχείας, αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη. Γυμναστική θα κάνετε μετά το δίμηνο. Μπορείτε να κάνετε ήπια γυμναστική όσο θηλάζετε. Φροντίστε να κοιμάστε καλά και να ξεκουράζεστε.
Φαρμακευτική Αγωγή
Συστήνεται από το γιατρό κατά περίπτωση
Συνιστάται χορήγηση ασβεστίου , σιδήρου και φυλλικού οξέος για 40 ημέρες. Παρατείνεται η χορήγηση σιδήρου και φυλλικού οξέος για όσο διαρκεί ο θηλασμός . Παυσίπονα ,αντιβιωτικά ,αντιπηκτική αγωγή και γενικά οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.