Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Κύηση

Η διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι 9 μήνες και 10 ημέρες (δηλαδή 40 εβδομάδες ή 280 ημέρες).  Η πιθανή ημερομηνία τοκετού, υπολογίζεται βάσει της ημερομηνίας της τελευταίας περιόδου και αναφέρεται ως “πιθανή” γιατί παράγοντες που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να μετατρέψουν αυτήν την ημερομηνία. Συνηθίζουμε να μετράμε την διάρκεια της εγκυμοσύνης σε εβδομάδες γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τον καλύτερο προσδιορισμό ανάπτυξης του εμβρύου.
Στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός της εγκύου προσπαθεί να προσαρμοστεί στην κύηση (ορμονικά και ψυχολογικά ) με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάποιες μεταβολές οι οποίες επιδρούν άμεσα στην ψυχοσωματική της κατάσταση. Ναυτία, εμετοί, ξινίλες που συχνά αισθάνεται η έγκυος παύουν να υπάρχουν στο 2ο τρίμηνο της κύησης και δικαιολογούνται λόγω αυτής της προσαρμογής. Οι εργαστηριακές αναλύσεις και ο έλεγχος υπερήχων που ως σκοπό έχουν να καθορίζουν και να εξασφαλίζουν την κατάσταση εγκύου-εμβρύου, καθορίζονται από το γιατρό σας, όπως και η οποιαδήποτε μεταβολή στο ημερολόγιο των επισκέψεων και αναλύσεων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανάπτυξη του εμβρύου επηρεάζεται άμεσα από την διατροφή της εγκύου. Σαφώς η ποσότητα δεν θα πρέπει να είναι διπλή, όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα τροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε προβλήματα δυσπεψίας κατά τη διάρκεια της κύησης και να φθάσετε με άριστες συνθήκες στον τοκετό και μετά στο θηλασμό είναι να ακολουθήσετε σωστή διατροφή. Θα πρέπει να τηρήσετε επιμελώς τα ακόλουθα:

Τακτά ωράρια διατροφής
Τροφές ελαφριά μαγειρεμένες
Όχι υπερβολές σε λιπαρές τροφές
Όχι καρυκεύματα και σάλτσες
Όχι υπερβολική χρήση ζάχαρης και γλυκών
Αποφυγή αλκοόλ και νικοτίνης
Απαραίτητα γάλα, ψάρι, κρέας και φρούτα

Σημαντικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο έλεγχος του βάρους σας, έτσι ώστε να κυμαίνεται μεταξύ 8-12 κιλών περίπου. Έτσι κι αλλιώς το βάρος του εμβρύου είναι ανεξάρτητο από το σωματικό βάρος της εγκύου.

Υγιεινή
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καθημερινή φροντίδα καθαριότητας του σώματος θεωρείται απαραίτητη. Καθημερινό μπάνιο, καθημερινός καθαρισμός των δοντιών, (γιατί το σμάλτο γίνεται πιο ευαίσθητο στην τερηδόνα) και για όσες έγκυες έχουν προβλήματα με τα δόντια είναι απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος. Αποφύγετε σπρέι και κρέμες αποτρίχωσης, βαφή μαλλιών και περμανάντ, μόνο σε περίπτωση που έχετε παρουσιάσει κάποια αλλεργία στο παρελθόν.

Ανάπαυση
Η έγκυος έχει ανάγκη από περισσότερη ανάπαυση. Κατά μέσο όρο 10 ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας και 1 ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ένας καλός χρόνος ξεκούρασης. Βέβαια η κάθε έγκυος, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του ύπνου της, μπορεί να ακολουθήσει το δικό της ρυθμό. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης η έγκυος έχει μεγάλη ανάγκη από ψυχική ηρεμία, ξεκούραση και χαλάρωση.
Προτείνουμε ύπνο περίπου 10-12 ώρες ημερησίως, χαλάρωση με τα πόδια ψηλότερα από το σώμα κατά την διάρκεια της ημέρας, να αποφεύγετε να στέκεστε όρθια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να σκύβετε σε θέση “βαθύ κάθισμα” και να κάθεστε έτσι ώστε να κρατάτε ίσια την σπονδυλική στήλη.

Αθλητισμός και Κίνηση
Η σωματική κόπωση, αντενδείκνυται για την έγκυο. Το σκι και η ιππασία απαγορεύονται λόγω αυξημένου κινδύνου πτώσης. Απαγορεύεται το τροχάδην, οι ενόργανες ασκήσεις, το τένις και το τζόκινγκ, γιατί οι χόνδροι στη διάρκεια της κύησης μαλακώνουν αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαστρεμμάτων και πόνων στις αρθρώσεις. Επιτρέπονται κολύμβηση, περίπατοι και ήπια ανόργανη γυμναστική.

Σεξουαλικές Επαφές
Η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας μπορεί να μεταβληθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι σεξουαλικές επαφές δεν απαγορεύονται εφόσον δεν διατρέχει η έγκυος κίνδυνο αποβολής ή δεν έχει πόνους κατά την διάρκεια ή μετά την επαφή. Είναι πιθανό, η διάθεση της εγκύου ή του συντρόφου της, να μεταβληθούν από φόβο για πιθανή βλάβη στο έμβρυο. Πρόκειται για λογικούς φόβους, που θα πρέπει να σεβαστεί και να κατανοεί ο ένας τον άλλον.

Ταξίδια
Ταξίδια με τρένο, καράβι αεροπλάνο ή Ι.Χ. επιτρέπονται στο α΄και β΄3μηνο, με την προϋπόθεση ότι η έγκυος δεν παρουσιάζει συμπτώματα αποβολής και δεν επιβαρύνεται η ψυχοσωματική της κατάσταση από ναυτίες και εμετούς. Στο γ΄3μηνο της κύησης καλό είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, αλλά αν παραστεί ανάγκη, η μετακίνηση πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και ξεκούραστο τρόπο για την αποφυγή έναρξης πρόωρου τοκετού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Αιμοραγία
Η απώλεια αίματος από τον κόλπο σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι ο σοβαρότερος λόγος για να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς επίσης να ξαπλώσετε και να ξεκουραστείτε.

Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα αρκετά συνηθισμένο στις έγκυες. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να χειροτερέψει:
α) το βάρος της μήτρας που μεγαλώνει πιέζει το έντερο όλο και περισσότερο,
β) η ορμονική κατάσταση της εγκυμοσύνης χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα του εντερικού τοιχώματος και εμφανίζεται μια μειωμένη κινητικότητα του εντέρου, 
γ) η λήψη σιδήρου προκαλεί ή επιβαρύνει την δυσκοιλιότητα. Έτσι θα πρέπει να ακολουθείται διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι κιρσοί γύρω από τον πρωκτό. Συνήθως προκαλούνται λόγω δυσκοιλιότητας ή λόγω του βάρους και της πίεσης που ασκείται από το έμβρυο και τη μήτρα, προκαλώντας έτσι συμφόρηση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό, και επειδή κάνουν επώδυνη την κένωση, αυξάνεται η δυσκοιλιότητα και άρα χειροτερεύουν. Μπορείτε να τις καταπραΰνετε κρατώντας πάνω τους παγάκια τυλιγμένα σε ένα κομμάτι ύφασμα ή να τοποθετήσετε πάνω τους παγωμένες γάζες λαδιού. Μετά από κάθε κένωση είναι απαραίτητη η τοπική καθαριότητα με ουδέτερο σαπούνι. Μπορείτε να προσπαθήσετε αν έχουν βγει έξω να τις σπρώξετε μέσα μαλακά την ώρα που κάνετε ζεστό μπάνιο. Οι αιμορροΐδες εξαφανίζονται πάντα μετά από λίγες εβδομάδες από την ημέρα του τοκετού. Κάποιες φορές επιβάλλεται η χρήση ειδικών κρεμών που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη.

Δυσπεψία και Καούρες
Και τα δύο αυτά συμπτώματα είναι αρκετά συνήθη κατά τη μέση και προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Οι καούρες είναι αποτέλεσμα οξέων που ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας, στο σωλήνα που οδηγεί στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στην εγκυμοσύνη γιατί προκαλείται χαλάρωση των μυών του οισοφάγου. Η δυσπεψία προκαλείται από πίεση που ασκείται στο στομάχι σας από την μήτρα όσο προχωρά η εγκυμοσύνη (απλά δεν υπάρχει τόσος χώρος όσος συνήθως). Τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά. Κάθεστε ίσια όταν τρώτε για να μην ασκείται πίεση στο στομάχι σας. Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ, διαλέγετε τροφές πιο εύπεπτες και μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα. Αν έχετε καούρες το βράδυ, ξαπλώνετε σε περισσότερα από ένα μαξιλάρια.

Δύσπνοια
Προκαλείτε από την πίεση που ασκεί η μήτρα στο διάφραγμα σας. Φροντίστε να κάθεστε όσο πιο ίσια μπορείτε, ώστε να δίνετε περισσότερο χώρο.

Κατακράτηση Υγρών
Το σώμα σας κρατάει περισσότερα υγρά όταν είστε έγκυος. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με μορφή οιδήματος (πρήξιμο) στο πρόσωπο, χέρια, πόδια, αστραγάλους. Για το οίδημα των ποδιών δεν πρέπει να στέκεστε όρθια, να κάθεστε με κρεμασμένα πόδια, πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια και να ξεκουράζεστε.

Κιρσοί
Η πίεση των κάτω άκρων, που ασκείται από τη μήτρα, μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιβαρύνουν τους ήδη υπάρχοντες κιρσούς. Ξεκουράζεστε όσο μπορείτε περισσότερο με τα πόδια ψηλότερα από το σώμα σας, γυμναστείτε και κάντε τοπικά ντους με δροσερό νερό.

Κράμπες
Συμβαίνουν συχνά τη διάρκεια της νύχτας στα δάχτυλα, τις κνήμες και τους ταρσούς. Συνήθως οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος των κάτω άκρων ή σε έλλειψη ασβεστίου.

Ναυτία
Είναι από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό και επηρεάζουν περίπου το 60% των εγκύων γυναικών με διαφορετική ένταση σε κάθε περίπτωση. Συνήθως υποχωρεί στο β΄3μηνο και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την γενική κατάσταση της υγείας της εγκύου ή του εμβρύου.

Κνησμός
Είναι από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της εγκυμοσύνης. Κνησμός που θα παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να εναφαρθεί στο γιατρό σας ώστε να πάρετε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

Κολπικά υγρά
Μπορεί να έχετε περισσότερα υγρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αν τα υγρά σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, μυρίζουν ή σας προκαλούν τσουξίματα και σας ερεθίζουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε ένταση και ανησυχία, οπότε η χαλάρωση θα σας βοηθήσει. Στην εγκυμοσύνη ένας πραγματικά σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη υπέρτασης. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Πόνοι στην πλάτη
Οι πόνοι στην πλάτη προκαλούνται γιατί μαλακώνουν οι σύνδεσμοι που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη ή από κακή στάση του σώματος ή από το επιπλέον βάρος του σώματος.

Συχνοουρία
Η ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά συμβαίνει από την αρχή της εγκυμοσύνης και η αιτία είναι ορμονική. Αργότερα καθώς η εγκυμοσύνη προχωρεί, η συνεχώς αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα προκαλεί ερεθισμό πιέζοντας και μικραίνοντας το χώρο της ουροδόχου κύστης. Προσπαθείτε να αδειάζετε συχνά την κύστη σας. Αρκετές φορές εμφανίζεται απώλεια ούρων σε βήχα ή φτέρνισμα. Αυτό δείχνει ότι οι μύες της πυέλου δεν είναι δυνατοί. Προσπαθήστε να τους δυναμώσετε με γυμναστική.

Ρινορραγίες
Οι ρινορραγίες ή η έντονη καταρροή είναι συμπτώματα που θα πάψουν να υφίστανται μετά τον τοκετό και οφείλονται στην αυξημένη ποσότητα προγεστερόνης.

Χρώμα Προσώπου
Μερικές έγκυες αποκτούν μια “μάσκα” σκουρότερου χρώματος στο πρόσωπό τους. Θα υποχωρήσει μετά τον τοκετό. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα προσώπου ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Φακοί Επαφής
Πιθανόν να σας ενοχλούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ναι, αντικαταστήστε τους με γυαλιά μέχρι να γίνει ο τοκετός σας.

Σημαντικά Συμπτώματα ανάτρίμηνο

Α’ 3μηνο
Συσπάσεις μήτρας (πόνοι όμοιοι με εκείνα της εμμήνου ρύσης, κράμπες).
Απώλεια αίματος από τον κόλπο.
Πόνοι στην πύελο.
Β’ 3μηνο
Έλλειψη εμβρυικών κινήσεων.
Αιμορραγία.
Υπερβολική αύξηση βάρους.
Συσπάσεις μήτρας ( πέτρωμα της μήτρας στον πυθμένα της).
Γ’ 3μηνο
Απώλεια αίματος.
Οίδημα κάτω άκρων.
Οξύς πονοκέφαλος.
Ρυθμικές συσπάσεις μήτρας.
Απώλεια αμνιακού υγρού.
Αύξηση αρτηριακής πίεσης.
Λεύκωμα στα ούρα.
Μειωμένη ή ελλιπής αντίληψη των εμβρυικών κινήσεων.ν