Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος

Από το Δρ. Ηλία Γάτο,
Επιστημονικό Διευθυντή emBIO medical center

 Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τη γυναίκα, γιατί αφενός δίνει τη δυνατότητα στο γυναικολόγο να επιβεβαιώνει σε τακτική βάση την καλή κατάσταση της γυναίκας και αφετέρου εντοπίζει νωρίς και προλαμβάνει πιθανά γυναικολογικά προβλήματα. Με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος μπορεί να εντοπίσει και άλλα μη γυναικολογικά προβλήματα και να καθοδηγήσει ανάλογα τη γυναίκα.

 Αρχής γενομένης από την εφηβεία με τον εμβολιασμό για τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV), κάθε υγιής γυναίκα πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να παρακολουθείται γυναικολογικά, τόσο για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου, όσο και για μια εκτενέστερη γυναικολογική εκτίμηση (κολπικός υπέρηχος και ψηλάφηση μαστών). Ο έλεγχος αυτός πρέπει να ξεκινά περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας. Γυναίκες με παθολογικό γυναικολογικό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επανεξέταση νωρίτερα από το χρόνο.

 Επίσης η μαστογραφία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέταση για κάθε γυναίκα λόγω του ότι μπορεί να αποκαλύψει αλλοιώσεις και αλλαγές στο γυναικείο στήθος πριν ακόμα γίνουν αντιληπτές από την ίδια τη γυναίκα ή το γυναικολόγο με ψηλάφηση. Με τη μαστογραφία μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού και άλλες παθήσεις. Φθάνοντας στην αναπαραγωγική ηλικία είναι απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος και σε ειδικές περιπτώσεις εάν συντρέχουν λόγοι που δεν επιτρέπουν την τεκνοποίηση να διαφυλάξει το γενετικό της υλικό.

Με την πάροδο της ηλικίας και την είσοδο στην εμμηνόπαυση είναι απαραίτητος ο έλεγχος οστικής πυκνότητας λόγω οστεοπόρωσης, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και τέλος ο εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος για τις ιδιαιτερότητες που ενδέχεται να προκύψουν στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

 Ειδικότερα σε σχέση με τα καρδιολογικά νοσήματα οι γυναίκες σήμερα πληρώνουν, όπως και οι άνδρες, το τίμημα της σύγχρονης ζωής. Η παράταση του μέσου χρόνου ζωής τους – που τις βάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση – , το εργασιακό στρες, η αλλαγή του τρόπου διατροφής αλλά και το εντυπωσιακά μεγαλύτερο ποσοστό καπνίσματος επιφέρει καρδιαγγειακή νοσηρότητα, δηλαδή υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευαισθητοποίηση των γυναικών σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεδομένου ότι εμφανίζουν διαφορετικές καρδιολογικές παθήσεις σε σχέση με τους άνδρες σε διάφορες ηλικίες.