Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3816741, 211 7300233, 6932 297567

Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γυναικολογικές εξετάσεις και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή της. Είναι απολύτως απαραίτητο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Πότε πρέπει να γίνεται το Τεστ Παπ;
Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Συστήνεται να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το τέλος της περιόδου, λόγω του ότι το συγκεκριμένη χρονικό διάστημα είναι πιο εύκολο να γίνει και η σωστή ψηλάφηση των μαστών από το γυναικολόγο.

H διαδικασία της εξέτασης
Ο γυναικολόγος λαμβάνει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου. Στη συνέχεια το δείγμα το στέλνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για λεπτομερή ανάλυση. Η εξέταση είναι ανώδυνη και μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών αισθάνεται κάποια δυσφορία από τον κολποδιαστολέα.

Από τη στιγμή που η γυναίκα έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος κάθε χρόνο. Ακόμα και εάν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να υποβάλλεται στην εξέταση (Τεστ Παπ)

Προετοιμασία για το Τεστ Παπανικολάου:
– Αποφεύγουμε την κολπική πλύση πριν το Τεστ Παπ
– Αποφεύγουμε τη σεξουαλική επαφή μία ημέρα πριν το Τεστ Παπ
– Για τουλάχιστον δύο 24 ωρα πριν την εξέταση δεν χρησιμοποιούμε ταμπόν ή κολπικές κρέμες
– Σε περίπτωση αγωγής με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας