H Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Η αύξηση της υπογονιμότητας είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και πλήττει το 15% των σημερινών ζευγαριών. Η υπογονιμότητα πλήττει περίπου 90 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Στη χώρα μας ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 300.000 ζευγάρια και θεωρείται αρκετά μεγάλος για το πληθυσμιακό μέγεθος της Ελλάδας. Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Το ένα τρίτο των προβλημάτων γονιμότητας οφείλονται στη γυναίκα και ένα τρίτο στον άνδρα. Το τελευταίο τρίτο οφείλεται σε ένα συνδυασμό προβλημάτων και των δύο ή δεν μπορεί να αναγνωριστεί η αιτία. Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά και τους δύο συντρόφους και σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες υπάρχει περίπου ίδια αναλογία σε ότι αφορά τα ιατρικά αίτια της υπογονιμότητας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας (15 Ιουνίου) ο δρ. Ηλίας Γάτος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική, παρουσιάζει καινοτομίες και νέα επιτεύγματα που αυξάνουν τις δυνατότητες επιτυχίας.
Νέες Εξελίξεις στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίσσεται με νέες καινοτόμες τεχνικές που αφορούν όλα τα στάδια της εξωσωµατικής διαδικασίας, από τη λήψη και επεξεργασία του γενετικού υλικού, τη γονιµοποίηση των ωαρίων, την επώαση, έως και τις τεχνικές επιλογής των εµβρύων προς εµβρυοµεταφορά και τη διατήρηση της γονιμότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικό μέρος της έρευνας αναπαραγωγής είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο τη βελτίωση της πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας και την ελάττωση των παρενεργειών στις γυναίκες. Παράλληλα αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό στις κλινικές εγκυμοσύνες.
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning) … [Περισσότερα]